Å leve med atrieflimmer

Er atrieflimmer farlig?

Hvis man har fått riktig utredning og behandling kan man leve trygt med atrieflimmer.

Mange spør om hjertet plutselig kan stoppe, men atrieflimmer i seg selv innebærer ingen risiko for det. Mange lurer også på om atrieflimmer er et tidlig tegn på hjerteinfarkt, men det er det normalt heller ikke. På den annen side betyr ikke det at man har atrieflimmer at man er mer beskyttet mot andre hjertesykdommer enn andre mennesker. Man må derfor ta kontakt med lege hvis man får nye plager, slik som brystsmerter.

Kan jeg trene med atrieflimmer?

Det er sunt og trygt å drive fysisk aktivitet selv om man har atrieflimmer, og for de fleste er det ingen spesielle restriksjoner når det gjelder fysisk aktivitet. Nylig publiserte forskningsresultater tyder på at intervalltrening kan være gunstig for mange atrieflimmerpasienter.

Mange pasienter forteller at det er viktigere med oppvarming etter at de fikk atrieflimmer, og at de orker omtrent det samme som før hvis de bare starter litt forsiktig de første 15 minuttene. Mange opplever at det er dumt å starte ut for hardt, for eksempel med rask gange i motbakker, og at de da lett «møter veggen».

Noen pasienter får atrieflimmer kun når de anstrenger seg kraftig, og da vil det være naturlig å ta hensyn til det.