Hvordan stilles diagnosen atrieflimmer?
Atrieflimmer oppdages vanligvis ved at pasienten merker at hjertet slår uregelmessig eller raskt. I andre tilfelle oppdager legen tilfeldig at pulsen er uregelmessig. Diagnosen bekreftes ved at man tar EKG (elektrokardiogram).
Hvis man bare har uregelmessig hjerterytme av og til kan det være vanskelig å fange rytmeforstyrrelsen i EKG. En kan da bruke opptaksutstyr som kan registrere hjerterytmen over lengre tid, eller ha med seg et apparat man selv kan starte når man merker at hjerterytmen er uregelmessig. Noen slike apparater er:
- Holter – dette apparatet kobles til kroppen med ledninger og klistrelapper på huden, og kan registrere hjerterytmen kontinuerlig, vanligvis i 1-3 døgn.
- R-test – dette kan brukes i opptil 30 dager, og analyserer selv om det er uregelmessigheter i hjerterytmen. Apparatet tar bare vare på registreringer som er unormale.
- Tommel-EKG – dette kan man ha med seg og selv starte når man merker at hjertet slår unormalt.
- Elektroder til mobiletelefon – det finnes elektroder som kan monteres eller holdes mot mobiltelefonen og tar opp EKG.
- Loop-recorder – dette er små digitale opptaksenheter som opereres inn under huden og registrerer og analyserer hjerterytmen i opptil 3 år.
Hvilke undersøkelser bør gjøres hvis man påviser atrieflimmer?
Når fastlegen påviser atrieflimmer første gang vil man vanligvis bli henvist til videre undersøkelser hos spesialist. Normalt gjøres følgende undersøkelser:
- Grundig sykehistorie for å se om det er arvelige forhold inne i bildet, eller om det foreligger andre sykdommer som disponerer for atrieflimmer.
- Kroppsundersøkelse for å finne eventuelle tegn til hjertesvikt eller hjerteklaffefeil.
- Blodtrykksmåling for å avdekke om det foreligger forhøyet blodtrykk.
- Blodprøver blant annet for å utelukke høyt stoffskifte.
- Ultralydundersøkelse av hjertet for å se om det foreligger hjertemuskelsykdom eller hjerteklaffefeil, samt måle hjertekamrenes størrelse.
- Arbeids-EKG (ergometersykkel eller tredemølle) kan avsløre koronarsykdom (trange blodårer til hjertemuskelen) og fortelle hvor fort hjertet slår under anstrengelse.
- Andre undersøkelser kan også være aktuelle.