Mer enn 100 gener forbundet med atrieflimmer

En rekke forskere fra hele verden har samarbeidet om å undersøke hvilke gener som har betydning for atrieflimmer i den hittil største Genome-Wide Association Study (GWAS). I denne studien har man sammenlignet genene hos personer med og uten atrieflimmer, og beskrevet hvor det er forskjeller.

Resultatene fra studien ble publisert i det prestisjefylte vitenskapelige tidsskriftet Nature Genetics mandag 11. juni, og beskriver 97 gener som er forbundet med atrieflimmer. Totalt er det nå beskrevet mer enn 100 gener som er forbundet med atrieflimmer.

Omkring 100 deltagere i forskningsprosjektet Genetics in Atrial Fibrillation (GENAF) som gjennomføres ved Bærum sykehus har avgitt arvemateriale som inngår i den store internasjonale GWAS-studien. Forskerne Ingrid E. Christophersen og Arnljot Tveit ved Forskningsavdelingen, Bærum sykehus, er medforfattere av artikkelen i Nature Genetics.

Funnene understreker at atrieflimmer har en betydelig arvelig komponent, og de forskjellige genenes rolle kan gi nye hint om hvilke mekanismer som leder til atrieflimmer.