Ablasjon mot atrieflimmer

190518 AblasjonVed ablasjon mot atrieflimmer legges ledninger inn i en blodåre i lysken, og føres opp til hjertet via åresystemet, og stikkes gjennom forkammerskilleveggen og inn i venstre forkammer. Ved bruk av et varmekateter «brennes» punkter i ringer omkring lungevenene (årene som kommer med blod fra lungene og inn i venstre forkammer). På den måten «isolerer» man lungevenene (lungeveneisolasjon) og hindrer at uønskede elektriske impulser fra lungevenene sprer seg i forkammeret og setter i gang atrieflimmer. Ablasjon ved hjelp av varme kalles radiofrekvensablasjon.

Man kan også bruke et kuldekateter, der en lager «frostskader» i vevet i stedet for å varme det opp. Ablasjon ved hjelp av kulde kalles kryoablasjon.

Ablasjon kan være en god og effektiv behandling mot atrieflimmer, og tilbys gjerne til pasienter som ikke har tilfredsstillende effekt av medisiner.

Ablasjon er mest effektiv hos pasienter med paroksysmal atrieflimmer, som betyr at atrieflimmeren kommer i episoder og går over av seg selv. I slike tilfeller kan 70-80 % bli fri for atrieflimmer eller betydelig bedre ved ablasjon. Mange må imidlertid gjøre to behandlinger for å oppnå ønsket resultat, noen også tre behandlinger.

Hos pasienter med vedvarende atrieflimmer er resultatene ikke så gode, kun omkring 50-60 % blir kvitt eller vesentlig bedre av sin atrieflimmer. Dette gjelder særlig hvis atrieflimmeren har stått lenge.

Les mer om ablasjon her.