Hvorfor har jeg stort forkammer?

Hjertet har fire kamre, to forkamre og to hovedkamre. De fleste med atrieflimmer har forstørret venstre forkammer. Det er usikkert om man får større forkammer fordi man har atrieflimmer, eller om man får atrieflimmer fordi forkammeret er forstørret.

Forkammeret pumper blod inn i venstre hovedkammer når hovedkammeret slapper av mellom slagene, og forkammeret kan bli forstørret hvis venstre hovedkammer ikke slapper av godt mellom hjerteslagene. Når man blir eldre, blir musklene i venstre hovedkammer stivere, og slapper dårligere av. Dette kan bidra til større forkamre i høy alder, og til at flere og flere får atrieflimmer når man blir eldre.

Det kan også være mange andre årsaker til stort venstre forkammer, slik som feil på hjerteklaffene, hjertesvikt osv.

Venstre forkammer kan også vokse på grunn av atrieflimmer i seg selv. Ved atrieflimmer ser man ofte at det blir «betennelse» i forkammerveggen, og innvekst av mer bindevev enn vanlig. Dette kan være kroppens måte å forsøke å «hjelpe» forkammeret mot atrieflimmeren, men kan virke mot sin hensikt fordi den normale strukturen brytes ned, slik at forkammeret øker i størrelse av den grunn.

Når forkammeret utvider seg kan det forstyrre elektronikken i forkammerveggen som settes under strekk, billedlig sagt ved at «ledninger ryker og stikkontakter nappes ut».

Venstre forkammer vokser aldri så mye at det «sprekker», og stort forkammer i seg selv er ikke farlig.