Kvinner og atrieflimmer

– Det er klare kjønnsforskjeller når det gjelder atrieflimmer, forteller forsker Ingrid E. Christophersen.

Ingrid 5078
Forsker Ingrid E. Christophersen

Christophersen arbeider dels ved Forskningsavdelingen, Bærum sykehus og dels ved Massachusetts General Hospital i Boston, USA. Hun forsker på arvelighet ved atrieflimmer, og har sett nærmere på kjønnsforskjeller når det gjelder atrieflimmer. Sammen med sine medarbeidere har hun nylig publisert sine resultater i det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet Nature Reviews Cardiology.

I artikkelen beskriver de at atrieflimmer er sjeldnere hos kvinner enn hos menn på samme alder. Dette kan skyldes at kvinner har mindre kroppsstørrelse og at hjertets forkamre derfor er mindre. Forstørret venstre forkammer betyr økt risiko for å utvikle atrieflimmer, og tilsvarende vil små forkamre hos kvinner kunne beskytte mot atrieflimmer.

Hormonelle forhold og små forskjeller i hjertets elektronikk kan også bidra til kjønnsforskjellene.

Kvinner med atrieflimmer har mer plager enn menn med atrieflimmer, og er mer utsatt for å få hjerneslag. Det er derfor viktig at kvinner tar kontakt med lege hvis de merker uregelmessigheter i hjerterytmen, og det er ekstra viktig at kvinner får blodfortynnende behandling i de tilfeller der det er behov for det.